
Verschil tussen Katholiek en Protestants
Het Katholicisme en het Protestantisme zijn allebei vormen van het Christendom. Ze geloven beide dat Jezus Christus de laatste profeet is van god. Ook vieren ze vrijwel dezelfde feestdagen waaronder Kerstmis en Pasen. Ze hebben grotendeels dezelfde religieuze verhalen en ze geloven in de bijbel. Ze hebben ook veel dezelfde gebeden en religieuze liederen, maar er zijn ook verschillen.
Katholieken luisteren heilig naar de paus. Hij is het hoofd van de Katholieke kerk en ze geloven dat hij het hoofd van het hele Christendom is. Alles wat de Paus zegt, is waar. Protestanten daarentegen erkennen de paus niet als leider en vinden alleen dat Jezus de leider van hun kerk kan zijn. Verschillende groepen protestanten zijn het ook niet altijd met elkaar eens. Er zijn veel verschillende groepen met elk een net iets andere mening over onderwerpen.
Protestanten geloven niet altijd in heiligen. Zelfs aan Maria’s heiligheid wordt getwijfeld in de Protestantse kerk, je zult dus ook niet beelden en afbeeldingen van heiligen vinden in Protestantse kerken. De Katholieken daarentegen geloven dat er vele heiligen zijn, zoals Johannes de Doper en Maria. Die worden dan ook groots afgebeeld in katholieke kerken met beelden en schilderijen.
Ook al zijn de verschillen dus klein, in Ierland kunnen de Katholieken en Protestanten elkaar niet uitstaan.
Het Katholicisme is de oudste versie van het Christendom. Het is bijna 2000 jaar oud. Toen het Christendom werd toegestaan als religie door het Romeinse rijk en het de staatsreligie werd, is er ook een eerste paus gekomen. Dat kun je aanduiden als het begin van Katholicisme. Het Protestantisme is veel jonger. Het is ontstaan in begin 16de eeuw. Een Duitse godsdienstgeleerde genaamd Maarten Luther vond dat er een heleboel dingen fout waren in de kerk. De paus zou te veel macht hebben en de Bijbel zou niet meer volledig gerespecteerd worden. Ook vond hij de aflaten die men kon betalen om van zijn of haar zonden verlost te worden niet rechtvaardig. Ook vond hij dat de priesters niet in het Latijn moesten bidden, maar in het Nederlands of Duits, omdat de mensen dat kunnen verstaan. Hij publiceerde de 95 stellingen met dingen die niet klopten aan de Katholieke kerk en begon zo de Protestantse kerk. Die vooral verspreid werd in het noorden van Europa, zo ook in Ierland.
Cijfers van volgelingen
50% van alle Christenen is Katholiek, 1,27 miljard mensen.
37% van alle Christenen is Protestants, 740 miljoen mensen.
De rest zijn oosters-orthodox of marginaal (jehova’s, mormonen).
De wereldbevolking neemt toe met 1,25 procent per jaar.
Het Christendom neemt toe met 1,12 procent per jaar.
Het percentage Christenen neemt dus af per jaar.
1.646.259 inwoners in Nederland zijn protestants (ong 10%) (2011).
4.065.323 inwoners in Nederland zijn katholiek (ong 24%) (2011).
belangrijke steden
Rooms-Katholiek
Het Rooms-Katholieke geloof is de grootste stroming binnen het Christendom. Veel mensen zijn Rooms-Katholiek in het zuiden van Europa. Vooral in Spanje en Italië, maar ook in Zuid-Amerika is het Rooms-Katholieke geloof populair. Zuid-Amerika maakte vroeger deel uit van Spanje en Portugal. Spanje en Portugal waren toen al Rooms-Katholiek. Hierdoor hebben de mensen die later in Zuid-Amerika gingen wonen dit geloof overgenomen. De belangrijkste Rooms-Katholieke steden in Zuid-Amerika zijn: Buenos Aires, Santiago, Lima, Cartagena, Rio en Salvador. In deze steden geloven de mensen heel streng het Rooms-Katholieke geloof. In Europa zijn dit: Rome, Barcelona, Madrid. Volgens velen is Rome de stad met de oorsprong van het Rooms-Katholieke geloof. Hier ligt ook Vaticaanstad, waar de paus leeft.
Protestant
Het Protestantisme is verspreid over de wereld. Vooral Europeanen met de grootste groep als Engelsen geloven in het Protestantisme. Belangrijke steden voor het Protestantse geloof zijn: Londen, Manchester, Glasgow en Liverpool. Maar niet alleen in het Verenigd Koninkrijk geloven mensen in het Protestantisme. Ook in Nederland zijn er mensen die in het Protestantisme geloven. Buiten Europa geloven mensen in de Verenigde Staten en Australië in het Protestantse geloof. Hier zijn de belangrijkste steden: New York en Chicago. In Australië zijn dit: Perth en Melbourne.
Waarom behoren het Katholicisme en het Protestantisme bij de Abrahamitische Religies?
Bij beide religies is Abraham de Aartsvader, dat staat kenmerkend voor een Abrahamitische religie. Daarnaast behoren het katholicisme en het protestantisme beide tot het monotheïsme.
hoe luidt het verhaal van Abraham
God spreekt tegen abraham en vertelt dat hij zijn zoon moet offeren als bewijs dat hij echt in God gelooft. Abraham is wanhopig, maar zijn liefde voor God wint. Hij vraagt zijn zoon mee op jacht, de echte reden durft hij niet te vertellen. Als Abraham eenmaal op het punt staat om zijn zoon te vermoorden, komt een engel gestuurd door God naar hen toe. De boodschap van de engel zegt dat Abraham genoeg bewijs heeft geleverd voor zijn vertrouwen aan God. Abraham heeft hierdoor een band met God gekregen. Abraham was de eerste mens die een band met God had, dit was dus erg bijzonder.
Bronnen op deze pagina:
https://www.jw.org/nl/publicaties/boeken/bijbelverhalen/2/abraham-en-isaak/