
actoren
Actoren Noord-Iers conflict:
- De Britten (protestant)
- De Noord-Ieren (protestant)
- De Noord-Ieren (katholiek)
- IRA en Ieren (katholiek)
IRA is een militaire organisatie die streeft naar een verenigd Ierland (met Noord-Ierland) dat onafhankelijk is van Groot-Britannië. De organisatie is al honderd jaar oud en komt steeds opnieuw opduiken, vooral in 1968. Ze gingen gewapend te strijd en pleegden aanslagen om aandacht te krijgen voor hun doel. Het is van oorsprong een Katholieke organisatie.
De Noord-Ierse protestanten. In Noord-Ierland is de meerderheid protestant. Bij de laatste telling was 48% van de Noord-Ieren protestant en 45% katholiek. De protestanten willen over het algemeen het liefste dat Noord-Ierland bij het Verenigd Koninkrijk blijft, dat ook protestant is.
De Noord-Ierse katholieke bevolking met 45% wil het liefst dat Noord-Ierland zich aansluit bij Ierland dat ook katholiek is. Zij voelen dat ze niet genoeg een stem krijgen in het huidige Noord-Ierland, dat wordt overheerst door de protestanten.
Groot-Brittannië wil natuurlijk dat noord-ierland deel uit blijft maken van Groot-brittanië.
Verwoording conflict
Na de onafhankelijkheid van Ierland en de burgeroorlog in 1921 tot 1923, werd het land opgedeeld in verschillende delen. Het onafhankelijke, katholieke Ierland en het protestantse Noord-Ierland die bij Groot-Brittannië hoort. In Noord-Ierland zijn er mensen die protestants en katholiek zijn. Hierdoor ontstonden grote meningsverschillen en zo ontstond er ook ruzie. De protestanten kregen de beste levensomstandigheden. De katholieken werden gediscrimineerd. De katholieken gingen hier echter tegenin. In 1960 begonnen de demonstraties. Dit escaleerde in 1969, de katholieke en protestanten gingen geweld gebruiken. De twee partijen waren: protestantse loyalistische milities en de IRA. Deze gingen fel op elkaar in. Deze tijd wordt ‘The Troubles’ genoemd.
Na de vele aanslagen door de loyalistische milities en de IRA in de jaren ‘70 en ‘80 begon in de jaren ‘90 de steun voor de IRA aftenemen. De katholieke burgers hadden er genoeg van, zij vonden dat de IRA moest stoppen met aanslagen plegen om zo slachtoffers te voorkomen. In 1988 werd er een vredesverdrag (het Goede Vrijdags-akkoord) tussen de britse regering, protestanten en katholieken gesloten. Hierbij stopte de IRA met aanslagen plegen en de britse regering beloofde om de rechten van de katholieke minderheid te beschermen.
Tegenwoordig is er wel vrede in Noord-Ierland, maar er is nog wel een duidelijke scheiding tussen de protestanten en katholieken. Sommige gebieden zijn voor de veiligheid gescheiden door een muur, dit is in Belfast het geval.
Hoe zou het conflict opgelost kunnen worden?
Wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn is als de groepen eens respectvol met elkaar kunnen communiceren. De groepen zouden elkaar moeten laten uitpraten en elkaars meningen aanhoren. Het zou goed zijn om de mensen aan de ene kant van de muur te laten praten met de andere kant van de muur, met toezicht van een bewaker bijvoorbeeld. De groepen zullen op ten duur merken dat ze eigenlijk helemaal niet veel van elkaar verschillen. Mensen zouden zelf willen dat de muur omlaag gaat. De mensen die nog steeds agressieve neigingen hebben tegenover de andere groep, zouden dan behandeld moeten worden. We kunnen ons voorstellen dat dat allemaal niet zo makkelijk gaat, maar er moet iets gebeuren. Wat ook zou kunnen helpen is als de Katholieken en Protestanten meer te leren krijgen over het andere geloof. Bijvoorbeeld Protestanten zouden meer moeten weten over de Katholieken. Zo zouden de groepen ook inzien dat het conflict in deze tijd bijna nergens meer over gaat. De groepen zullen zien dat ze gelijkwaardig zijn met beiden een geloof die in veel opzichten sterk overeenkomt.
mate van invloed van het conflict in nederland
Er zijn in het totaal vier vluchtelingen naar Nederland gegaan in een vliegtuigje naar Amsterdam gevlogen. Ze hadden al eerder geprobeerd asiel aan te vragen, maar ze werden telkens teruggestuurd. Het conflict heeft verder geen enkele invloed op het leven hier in Nederland. Als we bijvoorbeeld geen internet zouden hebben, zouden we er niks van hebben gemerkt. Het enige is dat we via social-media alles doorkrijgen. Het zet sommige mensen alleen aan het denken, ze denken dat zij toch geen verandering aan de muur kunnen brengen.
Bronnen: http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-het-noord-ierse-conflict/
https://www.youtube.com/watch?v=1kR11vn41XU